Followers

Tuesday, June 23, 2009

belajar jahit tudung



zuwaidah ...bersama cikgu zairafim ..sedang membelek pola


zu ... menggunting kain


zu.. menjahit cantum cap/awning tudung



tudung yang di jahit ..merah/pink memang warna pojaan hati ku :)

kain ni diberi oleh zu sebab pegi tak bawa kain

nak bayar .... tp zu kata tkpyah ...mekasih yerk ..daun keladik :)


cikgu menunjukkan kemasan jahitan


cikgu sedang memantau jahitan sambung cap



yer yer arr ... jer ...



sesi belajar jahit tudung di rumah zairafim di Gombak

zuwaidah sms bgtau dia nak pegi belajar jahit tudung

sms zu: "kak ida jom kita pegi belajar ngan zairafim ahad ni"

jwb: "jom..harap harap takde aktiviti lain haritu"

tiba tiba jumaat - sms zu :"esok saya pergi belajar kat gombak"

jwb: "esok sabtu ? pkul berapa?"

sms zu: "9.30am"


terus jer jadi ke rumah zai .... kalau rancang bagai asik tak jadi ...


puashati sekarang dah reti (belum pandai lagi...) jahit tudung ariani/ekin












Friday, June 12, 2009

durian dah musim

bubur durian kegemaran seisi keluarga


geng fahim sedang menikmati bubur durian masak ptg tadi

ada yang suka ...ada yg tak suka rupanyer ..



citer pasal durian ..sekarang dah mula musim
~ lorr..masuk blog intan ..ramai rupanyer yg tak suka makan durian ...

~ kat belakang rumah kg ada 3 pokok durian ..buah dah besar besar dan banyak tapi balik baru ni takmo plak dia gugur ..tkde rezeki ..harap harap mggu depan gugurlaa .. sebab ada 1 pokok tu sedap buahnyer
sudahnyer balik haritu beli kat cina tepi jalan area Sagil ... murah rm20 dapat byk buah ...tp biasa biasa jer isinye .. kira ok lerr
kalau ikutkan ... kat serom ada kebun .. mungkin ada buah..tp kebun semak tkde sape pg tengok.
ikutkan lagi ... rumah arwah akak ipar kat melaka ada pokok durian (buah yg isi sedap)..tapi takde sape kot yg pegi tengok (yer ker G-Dah?) ... rumah kosong tkde org
kebun ada...pokok ada.... tp beli kat cina ...isk...isk...


p/s farhah...sebulan lagi insy. buah durian ada lagi .... jgn terliur :)


Wednesday, June 10, 2009

hari kenduri seMalaysia

Rasanya 6/6 sabtu haritu merupakan hari kenduri se Malaysia. maklumlaa minggu pertama cuti sekolah. Rata rata semua orang balik kampung sebab ada kenduri /majlis kawin
kami:
- pegi kenduri kawin rumah Kak Timah di Merlimau Melaka
- pegi kenduri kawin rumah Busu Fuad di Serom 2 Muar Johor
- Kenduri arwah di kampung





perjalanan dari KL ... sangkut sangkut ...terlalu banyak kereta ke selatan ...2 jam perjalanan kami baru sampai Nilai (sepatutnya dah sampai Tangkak) sampai area seremban baru clear skit


sebelum sampai ayer keroh ...jemmm lagii .... lebih 1km susunan kereta nak masuk ke Melaka ..banyak kenduri orang melaka kot ... dan pelancung jalan jalan cuti sekolah
kami jalan terus menuju ke jasin
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Merlimau Melaka

abah ngan fatin .... dah kenyang ... nasi & lauk haritu sedap :)
amik gambar kenangan ngan kak Timah ..tak tau bila bleh jumpa lagi ..
yang ni anak bongsu dia kawin

Jumpa Kak Mah datang jauh dari Endau

(mereka adik beradik satu bapa anak pak Long ... mereka jumpa setelah memasing dewasa)

abah makan tapai lebih dari 5 bungkus ...tapai org melaka ni memang sedap sgt

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Serom 2, Muar Johor

tuan rumah ....En Fuad merupakan adik beradik arwah pak ngah (abang ipar abah)
fatin ngan fahim depan kemah ...dah nak balik ...sebelum balik kami singgah rumah mak su abah ..terlanjur dah pegi serom


amik gambar pengantin dr jauh .... kenduri ni agak besar ...dengarnya 2 ekor lembu tumbang sebab tuan rumah dah berumur, ramai sedara/kawan ...1st time kenduri kawin ....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
malam plak balik kampung kat Bukit serampang ...kenduri arwah ...nasi minyak lagik ...






Thursday, June 04, 2009

majlis aqiqah babyHana

yassin...tahlil dan doa selamat oleh jemaah wanita tmn bendahara BP


memandangkan ada pendapat mengatakan cukur jambul tak elok dijalankan ..maka di ganti dengan memberi/mencolet madu dibibir baby serta sapuan air zam zam di kepala baby






baju ijau: atuk lina sebelah bapa ...1st time tgk cicit dia ...

kejadian 31 Mei - ahad petang

majlis kenduri Aqiqah baby Hana kat Batu Pahat

sekor kambing ... kambing dibeli di parit orang kaya BP.. di masak oleh kenalan mak
gambar di atas yg sempat dirakam oleh fatin
memandangkan jadik orang dapur haritu...tk sempat nak amik gambar menu dan cenderahati yg disediakan Adil pada hari tu